Magyarország;gázár;Vlagyimir Putyin;orosz gáz;június;2023;

Maradt drágább a gáz, Vlagyimir Putyin a piaci árnál még mindig jóval többért mérheti a magyaroknak

Bár júniusban a keletről érkező fűtőanyag díja, sőt, a tőzsdéhez viszonyított felára is mérséklődött, azért Putyin a piacinál még mindig jóval drágábban mérheti a terméket utolsó uniós barátainak.

Júniusban némiképp csökkent a Magyarország számára értékesített orosz gáz nemzetközi tőzsdékhez viszonyított felára – számítottuk ki a KSH által tegnap frissített hatodik havi külkereskedelmi adatok alapján. Ugyanakkor azért Vlagyimir Putyin nem vált számottevően nagylelkűbbé utolsó uniós támogatójuk gáztarifájának meghúzásával. Az ukrajnai agresszor ugyanis az év hatodik havában, forintalapon közel 8, euróban számolva pedig több mint 9 százalékot számolt rá a magyar gáztarifa meghatározásakor figyelembe vett, TTF nevű holland gáztőzsde irányadó, két hónappal korábbi átlagárára.

A Magyarországon leginkább közérthető mértékegységekben kifejezve, míg orosz gázárunk júniusban 7 százalékkal köbméterenként 160 forintra mérséklődött, addig a TTF itt alapul szolgáló, áprilisi átlaga 6 százalékkal 149 forintra esett. Viszonyításképpen: az 1729 köbméteres átlagfogyasztásig érvényes, 101 forintos, „rezsicsökkentett” háztartási gáztarifán belül a tőzsdei árral összevethető tétel 50-60 forintra rúg, az átlagfogyasztás felett fizetendő, 767 forintos köbméteráron belül a tőzsdeinek megfelelő tétel pedig 569 forintra jön ki. Magyarán, míg a rezsicsökkentett lakossági tarifa egy negyed évvel ezelőtt a vételár körülbelül harmadára rúgott, addig az átlagfogyasztás feletti díjnak a beszerzési költség a harmadát se érte el. Míg tehát az orosz gáz nagykereskedelmét is végző, állami MVM a rezsicsökkentett gázértékesítésen, változatlanul veszít, addig az átlagfogyasztás feletti tarifán tetemes hasznot ér el. A kettő egyenlege nehezen számolható, de tény, hogy az enyhe időjárás miatt a korábban becsültnél kevesebben kerültek az átlag feletti fogyasztási sávba. (Az más kérdés, hogy a hírek szerint az MVM mostanság tömegével postáz a címzettek által határozottan vitatott, emelt tarifás számlákat.)

A Orbán-kormány által gyakorta hivatkozott hollandiai mértékegységek szerint amíg az oroszok júniusban megawattóránként 46 eurót kértek tőlünk a gázért, addig a TTF irányadó, áprilisi átlaga 42 euróra rúgott.

A nyilvántartás szerint júniusban 442 millió köbméter orosz gáz érkezett az országba. Ez 14 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Január óta 2,4 milliárd köbmétert kaptunk Moszkvától, ami közel negyedével több az előző félév adatánál. Az energiaügyi tárca múlt heti jelentése szerint tárolóink töltöttsége meghaladta a 90 százalékot. Ez, bár az EU átlagát nem éri el, az uniós elvárásokat már teljesíti.

Míg a piaci gázárak 2021. tavasza és 2022. augusztusa között, az őrület határáig emelkedtek, addig tavaly szeptember óta szinte töretlen az árcsökkenés. Ennek egyik kellemetlen mellékhatása, hogy a 2021. végén megújított magyar-orosz gázszerződés két hónapos árelcsúsztatása miatt Magyarország rendre sokkal többet fizet az oroszoknak a gázért ahhoz képest, mintha egyazon mennyiséget ugyanabban a hónapban a tőzsdén szereznénk be. A számok nyelvén: ha Magyarország a júniusi adagot nem az oroszoktól, hanem a tőzsdén vásárolja meg, Putyin 73 milliárdos havi gázszámlájának 29 százalékát, 21 milliárd forintot megtakaríthattuk volna. Furamód ugyanakkor ennek a tavalyi, elszabadult árak közepette sem láttuk különösebb hasznát. Hasonló számítási mód alapján ugyanis az orosz szerződés miatt Magyarországot ért 2022-es kár 246 milliárdra rúg.

Ehhez képest a kormány a szakemberek által is sokat bírált megállapodást változatlanul sokkal jobbnak nevezi az előző, „kommunista” változatnál. (Pedig utóbbi hatálya alatt 15 évig Orbán Viktor vezette az országot. Az előző képlet egyébként felmérésünk szerint nagyjából követte a tőzsdei szintet.) A kormánypropaganda az egy éve tartó tőzsdei áresésről vélhetőleg szintén azért nem vesz tudomást, mert eme, nem lényegtelen körülmény beismerése sértené az oroszbarát érvrendszert. Miközben az EU tagállamai közül az orosz gáz beszerzéséhez már kizárólag az Orbán-kormány ragaszkodik, ez a magatartás – pusztán anyagi szempontból, az ukrajnai agresszor pénzügyi támogatásával kapcsolatos erkölcsi kérdéseket fel nem vetve – csak az elmúlt másfél év során több százmilliárdos kárt okozott Magyarországnak.

A két hónapos áreltolás és a KSH további két hónapos feldolgozási ideje miatt orosz gázárunk alakulása októberig viszonylag pontosan előre jelezhető. Eszerint, míg az ár júliusban további negyedével eshetett, majd megközelíthették a köbméterenkénti száz forintot, addig az október 21 százalékos, de a júniusi árat el nem érő drágulást hozhat.

Lapunk a KSH nyilvántartása alapján tavaly január óta, havonta közöl a kormány által titkosnak nevezett orosz gázárunkra vonatkozó becslést. Bár módszertanunkat úgy a kormány, mint egyes „szakértők” részéről, számos támadás érte, eddig figyelembe vehető bírálatot nem kaptunk.

A kabinet rendíthetetlen

A múlt hét végi Tranzit Fesztiválon Márki-Zay Péterrel folytatott vitája során Gulyás Gergely megismételte, hogy a két éve megkötött magyar-orosz gázszerződés „kedvezőbb” a korábbinál. A kancelláriaminiszter szerint a kormányinfókon „nagyon sokszor beszéltek arról”, hogy az új megállapodás a „járulékos költségek” miatt kedvezőbb. (Bár lapunk folyamatosan követi az eseményt, ilyen, perdöntő érvelés eddig nem hangzott el.)

A hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, a 2022-es ellenzéki összefogás miniszterelnökjelöltje emlékeztette a fideszes politikust, hogy a választási kampány során nem cáfolták Putyin minden alapot nélkülöző kijelentését, miszerint Magyarország a tőzsdei szint ötödén kapná az orosz gázt. Gulyás ugyanakkor jelezte, hogy ilyen állítást magyar kormánypolitikus nem tett. (Valójában a Fidesz nem hogy nem cáfolta Putyin kijelentését, de azt még politikai hirdetésekben is idézte.) Gulyás elismerte, hogy orosz árunk is a tőzsdét követi. (Ehhez képest két éve Szijjártó Péter még úgy fogalmazott, hogy Budapest és Moszkva új gázmegállapodása lehetővé teszi a lakossági tarifák függetlenítését a piaci mozgásoktól. Ezt az idő nem igazolta.)

Ennek kapcsán Márki-Zay Péter – bizonyára lapunk számításaitól sem függetlenül – jelezte, hogy orosz gázárunk mindig meghaladja a tőzsdei szintet. Bár Gulyás Gergely ezt cáfolta, állításához bizonyítékokat nem mellékelt. A kormány az elmúlt hetek során több, gázban gazdag keleti állammal folytatott kézzelfogható eredményekben szűkölködő tárgyalásokat. Orosz gázbeszerzésünk fenntartása mellett ennek során is, többször hitet tettek.