2018.09.23

Néztünk mint a moziban

Perecet tessék! Tessék a sós perec! – kántálta az idős asszony a mozi üléssorai között le-föl sétálva. Nyakában egy tálca lógott, s ha jól emlékszem, 1 forintért lehetett a többnyire száraz csemegéhez jutni

2018.09.20

Drágul az autó, de tisztul is piac

Több új és használt autót adnak el idén, mint tavaly. Visszaszorulóban vannak a „sufni műhelyek”, viszont a szakemberhiány és a béremelések miatt drágul a legális szervizek rezsióradíja.

Öntözni akkor is muszáj, ha Áder aggódik a vízért

Az engedély nélküli kútfúrást a körtársasági elnök megfúrta, de a mezőgazdaságnak szüksége van az öntözésre. Új szabályozás jön, és a következő évtizedben 17 milliárd forintot szánnak öntözési célú fejlesztésekre.

2018.09.15

Késnek az uniós források: megszorítások jöhetnek

Bőkezűen osztogatta a kormány az uniós támogatások előlegeit, de pénz alig érkezik Brüsszelből. A költekezés megszorításokhoz vezethet.

2018.09.12
Bihari Tamás

Munkaerőcsapda

Rekordot döntött a betöltetlen állások száma, meghaladta a 80 ezret a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése alapján.

Drágul a fuvarozás, tehát minden más is drágább lesz

Azonnali és jelentős díjemelést jelentettek be fuvarozócégek. A kereskedelemben már számolnak, mennyivel növeli ez az árakat.

2018.09.11

Darázsinvázió sújtja a gyümölcsösöket

Későn jött és több kárt okozott, mint hasznot az elmúlt hetek szélsőségesen csapadékos időjárása a mezőgazdaságban.

2018.09.09

Bihari Tamás: A játékos

Béla bekerült abba a mókuskerékbe, amibe a legtöbb szerencsejáték-függő: vissza akarta nyerni a befektetett pénzt.

2018.09.08

Újra nekigyürkőzne a kormány a földmegosztásnak

Évtizedek óta megoldatlan az osztatlan közös tulajdonok sorsa. A kormány az ősszel új törvényjavaslattal próbálkozik.

2018.09.07
Bihari Tamás

Álmodozások kora

Varga Mihály pénzügyminiszter mert nagyot álmodni. Azt álmodta, hogy az elmúlt években bekövetkezett strukturális változások miatt az uniós forrásoktól függetlenül is fenntartható a magyar GDP évi 2,5-3 százalékos növekedése

2018.09.04

Nem minden ennivaló, ami annak látszik

Egyre nagyobb üzlet az élelmiszerhamisítás, már felzárkózott a fegyver-, kábítószer- és az illegális állatkereskedelem mellé. Az óriási adóbevétel-kiesés mellett jelenősek az egészségügyi kockázatok is.

Bihari Tamás

Boltzár rimék

A kereskedelmi dolgozókat képviselő egyik legkisebb szakszervezet elnöke levélben fordult a miniszterelnökhöz több százezer dolgozó nevében.

2018.09.03

Vannak támogatói a vasárnapi boltzárnak, de a kormány nem áll bele

Újra napirendre került a boltok kötelező vasárnapi bezárása, de most nem a kormány oldaláról, hivatalosan ugyanis ez a kérdés nem aktuális.

Ha elfogy a mézes madzag, csak a furkós bot marad

Ha elfogynak a klientúra eltartására elegendő források, a rezsim kimutathatja a foga fehérjét – mondta egyebek mellett a Népszavának Gerőcs Tamás, a MTA Világgazdasági Intézetének kutatója.

2018.08.30

Kútba esett jogszabály

A felszín alatti vizek védelme mellett tört lándzsát az Alkotmánybíróság (AB) a köztársasági elnök kezdeményezésére

2018.08.29

Hiába tiltakoznak, a magyar gazdák elvesztették az almacsatát

Hetek óta tiltakoznak a gazdák az alacsony felvásárlási ár miatt, ám nem mindenért a feldolgozók felelősek.

Bihari Tamás

Munkást, eleget!

Orbán Viktor a választás előtti 250 ezerről mostanra vagy 100 ezerrel kurtította meg a közmunkások létszámát.

2018.08.26

Jaj, úgy élveztük mi a strandot!

Srácok! Hová menjünk, a Gelázsba, vagy a Néplavórba? - kérdezte egyikünk a Bocskai úti ház emeleti gangján. Az előbbi a valaha szebb napokat látott Gellért fürdőt, a másik a Dagály strandot jelentette.

2018.08.17

Tömegesen pusztulnak a méhek, megdrágul a méz

A hazai 25-30 ezer tonnás méztermelés idén akár 5000 tonnával is csökkenhet. Az élelmiszerbiztonsági hatóság is vizsgálja az okokat, de egyelőre nem tudni, pontosan mi történt.

2018.08.16

Műanyag szemétbe fullad az egész világ

Már az emberek szervezetében is felbukkantak az elemi műanyag szemcsék, amelyek a földben, a vízben és a levegőben is mindenhol megtalálhatók.

Bihari Tamás

Terv, utasítás!

Elvonna a kormány 28 milliárd forintot a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) költségvetésből, mert mint azt Palkovics innovációs miniszter mondotta volt, össze kell hangolni és ezzel hatékonyabbá tenni a kutatásokat, garantálni kell az Akadémia gazdálkodásának átláthatóságát.

2018.08.13

Török áfium gyengíti a forintot

Zuhan a török líra árfolyama a dollárral szemben, s a devizapiaci káosz nem áll meg a Boszporusznál, a forint is a kárvallottak közé kerülhet.

A rezsim hatalmi szóval tiltja be a társadalmi nemek, köznyelvi nevén a gender szakot az ELTE-n és a CEU-n. Természetesen ezt az egyetemi autonómia elleni támadást az oktatási szünetre időzítették.

2018.08.12

Bihari Tamás: Katonadolog

Erőt, egészséget elvtársak! Kérem, vetkőzzenek gatyára! – hangzott az inkább utasításnak tűnő kérés.

2018.08.08

Csúcson az autógyártás, már nem gyorsul az ipar

Változatlanul az járműgyártás súlya a legnagyobb a feldolgozóipari ágazatban, amely az utóbbi időben igencsak gyengén teljesít.

Szeptembertől az óvodákban nagyobb hangsúlyt kell majd helyezni a nemzeti identitástudat, illetve jelképek és a keresztény kulturális értékek megismertetésére.

2018.08.07

Aki jól viselkedik, az kap egy stadiont a miniszterelnöktől – hálálkodott a szombathelyi polgármester a Haladás új otthonának átadási ünnepségén. Igaz, a tervezett 9 milliárd helyett 14 milliárd forintba került a létesítmény

2018.08.06

A kenyér és a hús is drágul a gyenge gabonatermés miatt

Ősztől a kenyérért és a sertés húsért egyaránt 10-10 százalékkal magasabb árat kell majd fizetni. Európában és Magyarországon egyaránt kevesebb gabona termett, és a keresleti piac is a drágulást erősíti.

2018.08.04

A magyar kisvállalkozók mostohagyerekek

A hazai vállalkozásoknak a gazdasági jogalkotás kiszámíthatatlansága, a személyekre, cégekre szabott törvények, és az emiatt érzett bizonytalanság okoz jelentős gondot - mondta a Népszavának Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

2018.08.03

Rossz hírünk van: drágul a sör

Kevesebb árpa termett az idén, emiatt emelkedhet a sör ára. Az ágazati szereplők szerint ez nem jelent majd jelentős keresletcsökkenést.

2018.07.31

Jó évjáratú szőlő lesz az idei

A szeszélyes időjárás ellenére is mind mennyiségben, mind minőségben jó szőlő termésre számítanak a gazdák és a borászok idén. Ráadásul a csökkenő import mellett növekszik a magyar borkivitele is.

2018.07.29

Játszásiból

Ne csalj, nem ér, nem is ott állt a bábud – üvöltöttem Gyuri bátyámra a felháborodástól remegő hangon. Dühömben egy gyors mozdulattal lesöpörtem a bábukat a tábláról

2018.07.27

Tízezrekkel marad kevesebb a zsebben, tiltakozások jöhetnek

Nem változtat a kormány a cafetéria felszámolását eredményező törvényen, éppen ezért 2019-ben az érintett dolgozók reálkereset-csökkenéssel számolhatnak.

2018.07.23

Tovább drágul a vaj

Világszerte megugrott a vaj iránti kereslet, ami felfelé húzza az árakat. Az úgynevezett UHT és ESL tej viszont olcsóbb lesz jövőre.

2018.07.18

Gyenge a forint, de ettől még erős az utazási kedv

Egyelőre nem csökkent az utazási irodák forgalma a gyenge forint miatt. A jogszabályok pedig az eddigieknél is nagyobb biztonságot adnak a hazai turistáknak.

2018.07.17

Kevesebb lakás épülhet és jóval drágábban

Még lendületben van az építőipar, de már látszanak a gondok. 2020-tól az otthonteremtési kedvezmények kiterjesztése nélkül kevesebb lakás épülhet, nagyobb költséggel.

2018.07.15

Hosszú expozíció

„A fényképész szakmunkástanulók S. igazgató úr lidérces álmainak állandó szereplői voltak

2018.07.13

Verhetetlen a Fridzsider-dinnye

Nyitott dinnyeföldek napjára várja a hét végén a magyar Dinnyetermelők Egyesülete az ország több pontján a népszerű gyümölcs kedvelőit. A főszezon a napokban kezdődik.

Bihari Tamás

Tilitoli, kitoli

Ha a rezsimnek fontos emberről vagy cégről van szó, akkor roppant innovatív tud lenni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Ilyen cég az Ikarus Egyedi Kft

2018.07.12
Bihari Tamás

Jól kifőznék

A termék felhasználását illető leírásokban talán indokoltabb határozottabb hangot megütni, és azt mondani, hogy kötelezően forralják fel fogyasztás előtt – ezt javasolta a lisztéria válság megoldására a magyar hűtőipari szövetség egyik vezetője.