2018.11.17

Nem unjuk a banánt: drágább a hazai, mint az egzotikus gyümölcs

A gyümölcsök ára átlagosan alacsonyabb, mint tavaly, ám még így is sok hazai fajta drágább, mint több egzotikus gyümölcs.

2018.11.15

Ha a kormányzat nem lép, kiszolgáltatottá válik az ország, mert több százezer vállalkozás szorulhat ki a piacról

A gazdasági növekedés érdekében kulcskérdés a hazai mikro-, kis és közepes vállalkozások hatékonyságának, termelékenységének, versenyképességének javítása – véli Tolnay Tibor, a VOSZ új elnöke.

2018.11.14

A közigazgatás modernizációja érdekében a környezetügyért felelős államtitkárság nagyjából 70 szakemberének 44 százalékát építik le. Ezt sokan a hazai környezet-,  illetve természetvédelem lefejezésének nevezik

2018.11.11

Bihari Tamás: Egy Faun délutánja

Avagy hogy robbant fel másodszor is a biatorbágyi viadukt a 76. percben.

2018.11.07
Bihari Tamás

Szemét ügy

A szemét valóságos aranybánya. Erre az amerikai Cosa Nostra és az olasz Camorra maffia családjai is rájöttek

2018.11.06

Ünnepeltek a kereskedők és közben panaszkodtak

Csúcsévet zárhat idén a kereskedelem, az ágazat szereplői mégis aggódnak: kitart-e a növekedés az elkövetkező években is.

2018.11.03

Örömmel figyeltem, hogy a miniszterelnök az élet minden területének verőerén rajta tartja a kezét. Mára sikerült szinte minden fontos és kevésbé fontos feladatra államtitkárt, helyettes államtitkárt, kormánybiztost kineveznie

2018.11.02

Ugyan a leszakadó családokat nem, de a középosztályt tovább segíti a csok bővítése

Hiába bővíti a kormány a családi otthonteremtési kedvezményt, az változatlanul csak a módosabbak helyzetén javít, nem segítve a leszakadó családokat, térségeket.

2018.10.28

Egy szerkesztő emlékére

Korompai Erik, az egykori Volán Hírlaposok számára máig a Főnök. Jó szimattal megérezte a tehetséget és a tehetségtelenséget. Aki nem ütötte meg a mércét, az ment, de aki maradt, azért tartotta a hátát.

2018.10.27

Talán nem kell betemetni gerillakutak ezreit

Két évvel kitolná az Agrárkamara az engedély nélküli kutak legalizálásának határidejét. Ennek megszerzése nem könnyű és nem olcsó.

2018.10.25

Tovább drágul a búza, a liszt és velük a kenyér is

Mint azt lapunk az elsők között megírta, év végéig drágulnak az élelmiszerek. A malmi búza, a liszt, a sütőipari termékek, a takarmány gabona a húsipari termékek árát emelték, emelik.

Mindenkinek drágább lesz a kötelező biztosítása

A jövő héten kezdődik a szerződésüket év végén megújító autósok versenyfutása az alacsonyabb díjakért

2018.10.22
Bihari Tamás

Indul a megálló

Nem igaz, hogy az Orbán rezsimben a kontraszelekció miatt egyre kevésbé működik a közigazgatás, a közszolgáltatás.

2018.10.21

Már rég csak fekete-fehér fotókat készítek

Nem Féner Tamás választotta a fotóriporteri pályát: a pálya választott engem. A Kossuth-díjas fotóművész, aki novemberben tölti be 80

Festmények, csak tiszta forrásból

A hazai műkereskedelemben a galériáknak felajánlott művek 15-20 százalékáról derül ki, hogy másolatok. A Kieselbach Galéria és a Vatera a jövőben együtt lépnek fel a műtárgy hamisítás ellen.

2018.10.20

Súlyos szakemberhiány: szorításban az autóipar

A hazai autóiparnak bedolgozó vállalkozások piaca stabil, de a folyamatos fejlődés miatt állandóan résen kell lenniük. Több száz kis- és közepes vállalkozás függ a multiktól.

2018.10.17
Bihari Tamás

Jól befürödtünk

A hírek szerint a nemzet gázszerelője két luxusjacht út között a felszámolási eljárás során 2,3 milliárd forintért megvásárolta az Egerszalóki Saliris Resort hotel és gyógyfürdő komplexumot.

2018.10.13

Lendületesen drágulnak az élelmiszerek, a kormány meg ördögtől valónak tartja az áfa-csökkentést

Nem torpan meg az élelmiszerárak emelkedése, már csak azért sem, mert a benzin tarifája is egyre hasasodik, a szállítási többletkiadás pedig beépül az árba. És a kormány se megértő. Kicsit se.

2018.10.12

Egyetlen jégdugó elolvadása 5 méterrel duzzasztja magasabbra az óceánok szintjét

Most még van esély a globális felmelegedés megállítására, de sürget az idő – mondta egyebek mellett a Népszavának adott interjúban Mika János, éghajlatkutató, az egri Eszterházy Károly Egyetem egyetemi tanára.

A hét elején Bácskai Lauró István 1970-ben rendezett Gyula vitéz télen-nyáron című szatirikus kultfilmjét utánozta az élet, vagyis a politika.

Kezet csókolhatnak a dízelautó-kereskedők a kormánynak a gyenge forint miatt

Drámaian átalakulhat 2021-re a hazai autós piac, azonban egyelőre a dízeles járgányok (a botrány ellenére) is tartják az árukat, és egyre több benzines kocsi kell el. Az elektromos autók épp hogy látszanak a kanyarban.

2018.10.11

Felértünk a csúcsra, innen már lefele vezet az út

A Kopint-Tárki szerint jövőre már lassuló növekedés várható, főleg, hogy lassul a globális és a német gazdaság is. Az infláció viszont megugorhat.

2018.10.09

Van olyan helyzet, amikor a kormány hajlandó többet fizetni az uniós kasszába

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az agrártámogatások legalább jelenlegi szinten maradjanak.

2018.10.08

Egyre nagyobb a hiány pilótákból és ezt már az utasok is megérzik

A legjelentősebb, hazai gyökerű fapados légitársaság hirdetést tett közzé: utasszállító pilótaképzést indítanak.

2018.10.07
2018.10.05

Versenyben a klímaváltozással – már most le vagyunk maradva

Tízéves öntözési programot hirdetett meg a kormány a 2020-2030 közötti időszakra, mintegy 170 milliárd forintos forrással. Azonban kétséges, hogy két év múlva egyáltalán elkezdődhet-e ez a projekt.

2018.09.26

Túlfűtött gazdaság, befagyott források

A gazdaságélénkítés minden eszközét maximálisan kihasználta a magyar kormány és a jegybank.

2018.09.25

Lemaradóban és lassulóban a magyar gazdaság

Hiába az előző negyedévi gazdasági növekedési csúcs, már jövőre lassulással számol a GKI Gazdaságkutató Zrt. Középtávon jelentősen csökkenhetnek az uniós források is.

2018.09.24

Nem segít az áfacsökkentés sem, drágul szinte minden élelmiszer

Akár tíz százaléknál is nagyobb mértékben emelkednek év végéig az élelmiszerárak a takarmány, az energiaárak, a bérek növekedése miatt. Több termék esetében az öt százalékos áfa csak a még erőteljesebb drágulást ellensúlyozza.

2018.09.23

Néztünk mint a moziban

Perecet tessék! Tessék a sós perec! – kántálta az idős asszony a mozi üléssorai között le-föl sétálva. Nyakában egy tálca lógott, s ha jól emlékszem, 1 forintért lehetett a többnyire száraz csemegéhez jutni

2018.09.20

Drágul az autó, de tisztul is piac

Több új és használt autót adnak el idén, mint tavaly. Visszaszorulóban vannak a „sufni műhelyek”, viszont a szakemberhiány és a béremelések miatt drágul a legális szervizek rezsióradíja.

Öntözni akkor is muszáj, ha Áder aggódik a vízért

Az engedély nélküli kútfúrást a körtársasági elnök megfúrta, de a mezőgazdaságnak szüksége van az öntözésre. Új szabályozás jön, és a következő évtizedben 17 milliárd forintot szánnak öntözési célú fejlesztésekre.

2018.09.15

Késnek az uniós források: megszorítások jöhetnek

Bőkezűen osztogatta a kormány az uniós támogatások előlegeit, de pénz alig érkezik Brüsszelből. A költekezés megszorításokhoz vezethet.

2018.09.12
Bihari Tamás

Munkaerőcsapda

Rekordot döntött a betöltetlen állások száma, meghaladta a 80 ezret a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése alapján.

Drágul a fuvarozás, tehát minden más is drágább lesz

Azonnali és jelentős díjemelést jelentettek be fuvarozócégek. A kereskedelemben már számolnak, mennyivel növeli ez az árakat.

2018.09.11

Darázsinvázió sújtja a gyümölcsösöket

Későn jött és több kárt okozott, mint hasznot az elmúlt hetek szélsőségesen csapadékos időjárása a mezőgazdaságban.

2018.09.09

Bihari Tamás: A játékos

Béla bekerült abba a mókuskerékbe, amibe a legtöbb szerencsejáték-függő: vissza akarta nyerni a befektetett pénzt.

2018.09.08

Újra nekigyürkőzne a kormány a földmegosztásnak

Évtizedek óta megoldatlan az osztatlan közös tulajdonok sorsa. A kormány az ősszel új törvényjavaslattal próbálkozik.

2018.09.07
Bihari Tamás

Álmodozások kora

Varga Mihály pénzügyminiszter mert nagyot álmodni. Azt álmodta, hogy az elmúlt években bekövetkezett strukturális változások miatt az uniós forrásoktól függetlenül is fenntartható a magyar GDP évi 2,5-3 százalékos növekedése

2018.09.04

Nem minden ennivaló, ami annak látszik

Egyre nagyobb üzlet az élelmiszerhamisítás, már felzárkózott a fegyver-, kábítószer- és az illegális állatkereskedelem mellé. Az óriási adóbevétel-kiesés mellett jelenősek az egészségügyi kockázatok is.